Alle berichten van markeadmin

TESA Autolift, een nieuwe ervaring

Karman Trading bracht een nieuw product onder mijn aandacht: de TESA Autolift. Een set van 4  elektrische steunpoten om je camper waterpas te zetten. Iedereen kent waarschijnlijk de hydraulische EP-poten wel. Een mooie, maar prijzige oplossing. De TESA-oplossing is zeker 1.000 Euro goedkoper. De aanbiedingsprijs is € 3.790 inclusief montage (mits onderstel en electronica ‘normaal’ zijn).

Om te beginnen heb ik de steunen onder de eigen camper gemonteerd. Voor het Ford onderstel heb je speciale steunen voor de voorkant en algemene hoeksteunen voor achter. Er moeten extra gaten geboord worden om de steunen de bevestigen. Dat is het meeste werk. Daarna is het vastschroeven van de steunen en dan bevestigen van de 4 steunen.

Vervolgens moet de regelunit een plek krijgen onder de camper. Het is een best grote box. Het was even zoeken naar een goede plek, maar dat is ook gelukt. Er moeten dan 6 kabels worden bevestigd. Natuurlijk 4 naar de poten, 1 naar de huishoudaccu en 1 gecombineerd naar het bedieningspaneel en een aansluiting op het sleutelcontact.

Het bedieningspaneel wordt binnen gemonteerd, liefst dicht bij de deur, zodat je het ook van buiten kunt bedienen/zien. Ik ging bijna door bestaande bedrading heen. Dat zat op een wat onverwachte plek, maar het ging goed.

En dan is het op de aanknop drukken en kijken of het werkt. Wat dan in ieder geval moet, is hoever de poten omhoog inklappen. Dat is stelbaar. Het is een paar keer proberen, maar dan lukt dat.
Verder moeten in het geval van onze Chausson de poten verlengd worden. Achter staat de camper veel hoger dan voor en zijn de poten 12 cm verlengd (dat is maximum). Voor moet nog, maar daar zal iets van 5 cm verlengd moeten worden.

De proefweek in Duitsland was positief. De camper komt echt stabiel te staan, dus geen gewiebel meer als iemand ’s nachts naar de wc gaat.
Omdat de Chausson vrij ver voorover staat, kom je wel regelmatig met de voorwielen los van de grond te staan, maar dat is geen probleem.

En het is toch veel prettiger dan ik dacht om niet meer met blokken onder de wielen te hoeven werken. Het is nu: poten naar beneden, plankjes of blokken eronder en drukken op auto. Een minuut later staat de camper waterpas. Zie ook dit filmpje van Karman Trading.

En, o ja, (winter)banden wisselen wordt helemaal een fluitje van een cent. Je kunt de poten ook op ‘manual’ naar beneden doen. Op die manier kun je elk wiel van de grond krijgen.

Geïnteresseerd? Neem contact op. Onder de meeste, gangbare, types camper zijn de poten te monteren.

Helemaal tot slot: de steunen zijn eigenlijk onderhoudsvrij.  Er is geen behoefte aan gepland onderhoud. Een keer de poten schoonspoelen is altijd goed, zeker als je in de winter hebt gereden.
En verder  is het verstandig om eens in de twee jaar wit vet (lithiumtype nautisch of vergelijkbaar) aan te brengen op de binnenste stengel na het uitzetten van de voet.

Efoy: een dubbel gevoel

Efoy, de brandstofcel op methanol, de bijna gehele stille stroomleverancier in de donkere dagen dat de zonnepanelen het niet (voldoende) doen. Het is een uiterst handig apparaat dat voor ons voldoende stroom levert om middenin de winter de camper te laten functioneren. Een Efoy is wel heel duur, maar dat zijn de alternatieven van Telair, Truma, Dynad en dergelijke ook. Wij hebben ‘m tweedehands in Duitsland op de kop getikt. Dat was beter betaalbaar.

Wat Efoy heel goed doet, is de update service. Als er nieuwe software is, dan vraag je een updater aan. Die wordt gratis toegestuurd, de update is gratis en het terugsturen ook weer. De updater werkt goed en simpel. Wat wil je nog meer.

Wat Efoy niet goed doet, is technische service. Dat lees je op verschillende fora, maar ik weet het nu ook. Met de wintersport sloot ik de Efoy aan, melding: service vloeistof toevoegen. Flesje (9 Euro bij De Wit Schijndel) er in gespoten. Leek het te gaan doen, toch niet. Contact met Efoy gezocht: wat kan het zijn. Update kon nodig zijn of misschien lekkage. Lekkage was me niet opgevallen en de software kon nog geupdate, dus dat gedaan.

Na de update, toch weer geen werkende Efoy. Nog eens goed gekeken, toch vloeistof onder de Efoy. Dus wel lekkage. Wel al 3 flesjes er in geleegd, maar goed …. Moet ik maar beter kijken.

En dan komt het gedoe. Aan Efoy gevraagd: lekkage, wat kan het zijn en wat zouden dan reparatiekosten zijn. Hier komt geen antwoord op. Alles wel heel vriendelijk en vrij vlotte reactie, maar geen inhoudelijk antwoord. Het kan van alles zijn en de kosten worden pas inzichtelijk na het opsturen en analyseren door Efoy. Opsturen, betekent naar Duitsland sturen. Niet zo goedkoop voor een zwaar apparaat als een Efoy.
Een aantal malen aangedrongen, maar steeds ontwijkend. Ook gevraagd in welke range ze het verwachten (0-500,500-1000, meer dan 1000) met mogelijk aangeven van scenario’s. Zij kennen het apparaat toch, dan weet je bij lekkage wat dat ongeveer kan zijn.
Conclusie: opsturen was enige optie, dan analyse met kostenopgaaf en als geen reparatie, dan 65 Euro om terug te sturen. Dan ben je dus in ieder geval zeker 100 Euro kwijt.

Daarop besloten om de Efoy zelf open te maken. Zo kwam ik toch niet verder. En dat was een goed besluit. Geen idee wat ik tegen zou komen, maar het apparaat bestaat uit een aantal componenten en een printplaat. Er lopen heel wat slangetjes door het apparaat.
En wat bleek, eentje had een klein scheurtje, vulcaniserende tape er omheen, vloeistof toegevoegd en uiteindelijk deed de Efoy het weer.

En die vloeistof: kijkend naar de chemische reacties die in de Efoy plaatsvinden (elektrolyse met methanol) kan de vloeistof alleen maar H2O zijn (gedemineraliseerd water). Dat produceert een wasdroger ook. Dus dat heb ik toegevoegd. En het werkt! (ga je dit ook proberen: echt op eigen risico, als je zeker wilt zijn, gewoon flesjes van Efoy kopen).

Kortom, een Efoy is een mooi apparaat, maar de ondersteuning en service mag wel wat transparanter.

NDS sinus omvormers

Sinds eind 2015 maakt NDS ook omvormers. Zowel gemodificeerde als echte sinus. Dus altijd 220V als je het nodig hebt.

2016-04-17 16.11.20
Even wat uitleg: Gemodificeerd betekent dat de omvormer de normale wisselspanning uit het stopcontact nadoet, maar net niet helemaal. De duurdere echte sinus-omvormers leveren wel stroom zoals uit een gewoon stopcontact. In veel gevallen werkt een gewone omvormer prima, maar …
Met alle moderne apparatuur (tablets, laptops, smartphones, camera’s, etc) neemt het risico toe dat de gewone omvormer daar schadelijk voor is of dat het apparaat niet werkt (zoals ik merkte met de lader van mijn fototoestel). Schade kan ontstaan doordat een gewone omvormer allemaal piekjes veroorzaakt (spikes). Niet alle apparatuur kan daar tegen.

Mijn aanbeveling daarom: neem een pure sinus omvormer.

IMG_0530
Voor de prijs hoef je het niet echt meer te laten, zeker nu NDS gewoon goede sinus-omvormers levert tegen de prijs van de betere gewone omvormer. En natuurlijk verkrijgbaar bij Grondsels Camper Service.
Het mooie van NDS is ook dat alle omvormers als optie via een afstandsbediening (bedraad) aan- en uitgezet kunnen worden.

2016-04-17 16.10.43

En nog een mooie uitbreiding: de priority switch. Hiermee kan de camper ‘zelf’ zien of er 220 aan de buitenkant is aangesloten of dat de omvormer 220 moet leveren. Door de switch op de juiste plek in de installatie te plaatsen, worden alle gewone stopcontacten van de camper altijd van 220 voorzien. Hoe makkelijk kan het zijn.

Accu Varia

Dit camperjaar ging het vaak over accu’s: kortsluiting, stinken, laadspanning, parallel of niet, enzovoorts. Er staat ook heel veel over op de verschillende forums op internet.

In dit bericht aandacht voor de soorten accu’s en mijn koopadvies. Het gaat altijd over vier typen accu’s:

  • Startaccu
  • Semi-tractie-accu
  • AGM-accu
  • Gel-accu

En in deze volgorde zouden deze ook beter zijn voor je camper om te dienen als huishoudaccu. Iedereen is het er over eens: liever geen startaccu. Die is gebouwd om heel kort veel stroom (ampères) te leveren.

Aan de andere kant: een gel-accu is wel mooi en gaat lang mee, maar is ook heel duur. Dus de meeste mensen laten die ook gewoon staan.

Wat doe je dan: AGM of semi-tractie? Technisch gezien is de AGM-accu de beste oplossing, maar …..
In combinatie met de camper is het vaak NIET de beste oplossing. En dan gaat het over laadspanning.
Een startaccu laad je met 13,8 V, semi-tractie met 14,1-14,4 V, AGM en Gel met 14,7 V. En daar zit het probleem.

Een moderne camper heeft vaak drie mogelijkheden tot het laden van accu’s: de dynamo van de motor, zonnepaneel en het 230 laadapparaat via de ‘walstroom’.  De spanningsregelaar van de dynamo staat meestal ingesteld op rond de 14 V. Als je altijd een startaccu of semi-tractie-accu in de camper hebt gehad, zijn de laadregelaar van het zonnepaneel en de 230-lader ook daarop ingesteld. Sluit je nu een AGM-accu aan, dan wordt deze NOOIT helemaal vol geladen en heeft daardoor een kort leven, die de meerprijs nooit waard is.

Natuurlijk is het oplosbaar. Op de dynamo van de motor valt meestal niets bij te regelen, omdat ook de startaccu geladen wordt. Goede laadregelaars van zonnepanelen (bijv. NDS) en 230-laders (bijv. LBC) kunnen nog wel eens bijgesteld worden naar Gel/AGM.
Kan dat niet, dan kan nog een oplossing zijn om een losse lader te kopen (bijv. CTEK bepaalde types) en met enige regelmaat de accu goed te laden.

Dus: Wil je geen gedoe, dan is een semi-tractie-accu meestal de beste en goedkoopste oplossing. Ga je voor het hogere segment, controleer dan of de camper-installatie ingesteld kan worden op AGM. Anders heeft het geen zin.

 

Accu’s veilig parallel schakelen: probleem opgelost

Er is meer en meer behoefte aan elektriciteit in de camper, maar daarbij wil je niet je onafhankelijkheid opgeven. Oplossing: een extra huishoudaccu. Maar hoe zit dat nou? Op alle fora kun je veel lezen over het parallel schakelen van accu’s. Ze moeten, echt MOETEN, dan van gelijke capaciteit en ouderdom zijn en natuurlijk van hetzelfde merk en geproduceerd in dezelfde batch. Doe je dat niet, dan maken de accu’s elkaar kapot.

NDS heeft dé oplossing: iManager. Twee willekeurige accu’s kunnen gekoppeld worden via een intelligente schakelkast, inclusief touchscreen. De iManager bepaalt welke accu wordt geladen of belast. En bij een grote stroomvraag (denk aan de omvormer) schakelt de iManager de accu’s parallel, zolang dat veilig kan.

DSC_2904

Volgens mij is dit de enige echte oplossing voor het uitbreiden van accu-capaciteit in de camper, caravan of boot. En natuurlijk zit het nu in mijn eigen camper.

DSC_2911

NDS Zonnepanelen: topmateriaal

Sinds dit jaar kan ik zonnepanelen en laadregelaars van NDS leveren. Naar mijn idee zo’n beetje het beste wat er te krijgen is tegen niet teveel geld. Een aantal klanten heeft al sets laten plaatsen.

IMG_0481

Een complete set bestaat uit: zonnepaneel monokristallijn 100 Wp (135 x 54 x 6), dakdoorvoer, 15A laadregelaar geschikt om twee panelen parallel aan te sluiten voor het laden van huishoudaccu en auto-accu, inclusief 3 m snoer.
Het paneel heeft geïntegreerde montage-steunen, dus geen aparte (dure) daksteunen nodig.
De setprijs is € 249,= (inclusief BTW), exclusief montage en overige materialen. Montage kost meestal 4 tot 6 uur. Meestal is het grootste probleem om te bepalen hoe je met het snoer door het dak gaat en bij de accu komt.

IMG_0476

Plaatsing op een hefdak kan vaak ook. Niet altijd, bijvoorbeeld als het dak te bol loopt. Op deze Ford ging het prima (slechts 6 cm extra hoogte):

2015-05-24 16.35.56

Natuurlijk kan ook een los paneel of aparte laadregelaar worden aangeschaft.

Linnepe Trigas detector

Als Grondsels Camper Service kan ik ook de Linnepe Trigas Detector leveren. De echte Duitse detector voor propaan, butaan, koolmonoxide en narcose-gas.

Linnepe Chris\

Hier is de detector in een Fiat Ducato buscamper ingebouwd. Ongeveer 30 cm boven de grond is de juiste plek. Natuurlijk heb ik ‘m ook zelf in mijn camper.

De detector is voor € 81,= (inclusief BTW) bij mij te verkrijgen. Eventuele inbouw is meestal binnen het uur klaar, mits er 12V bij in de buurt zit. Inbouw is heel goed zelf te doen. Ik adviseer daarbij graag.

Linnepe Chris 2

Plaatsen drukvat Fiamma

Met een diafragma-pomp kun je problemen hebben als je de kraan maar een klein beetje opendraait. De pomp gaat dan aldoor aan en uit. Dat is niet goed voor de pomp. Oplossing?

Plaatsen van een drukvat. Ik heb gekozen voor de Fiamma, omdat je die zelf op druk kunt brengen en dus kunt aanpassen aan je eigen behoefte.

Even wat extra 12mm slang aanschaffen en het drukvat plaatsen tussen de pomp en de eerste splitsing van de hoofdwaterleiding.

2015-01-24 14.38.47

 

Links de waterpomp, rechts het drukvat.

Wifi in de camper

Internet is bijna een eerste levensbehoefte geworden en zeker erg handig als je op reis bent. Ontvangst van open Wifi-netwerken is dan essentieel. Campers zijn niet gebouwd op goede ontvangst met hun aluminium of stalen wanden en daken. En je staat natuurlijk altijd net te ver weg.

Dus geïnvesteerd in verbeterde Wifi-ontvangst. Van Alfa Networks de Tube en de USB-router aangeschaft. Verder een telefoon-houder van Action en een halve klem voor CV-leidingen.

2014-10-26 13.14.51

En het werkt! De antenne/Tube aan de binnenkant tegen de zijruit van de cabine geplakt (veiliger dan buiten). USB-Router is gewoon op 12V. En je krijgt je eigen Wifi-netwerkje in je camper voor alle laptops, telefoons en tablets. Vervolgens scannen naar netwerken en internetten maar! In Italië getest en we hadden veel vaker internet dan hiervoor.

Wil je alleen een laptop aansluiten, dan kun je ook zonder de USB-router. Dan sluit je de Tube rechtstreeks op je laptop aan.