Categoriearchief: Onderhoud

Accu Varia

Dit camperjaar ging het vaak over accu’s: kortsluiting, stinken, laadspanning, parallel of niet, enzovoorts. Er staat ook heel veel over op de verschillende forums op internet.

In dit bericht aandacht voor de soorten accu’s en mijn koopadvies. Het gaat altijd over vier typen accu’s:

  • Startaccu
  • Semi-tractie-accu
  • AGM-accu
  • Gel-accu

En in deze volgorde zouden deze ook beter zijn voor je camper om te dienen als huishoudaccu. Iedereen is het er over eens: liever geen startaccu. Die is gebouwd om heel kort veel stroom (ampères) te leveren.

Aan de andere kant: een gel-accu is wel mooi en gaat lang mee, maar is ook heel duur. Dus de meeste mensen laten die ook gewoon staan.

Wat doe je dan: AGM of semi-tractie? Technisch gezien is de AGM-accu de beste oplossing, maar …..
In combinatie met de camper is het vaak NIET de beste oplossing. En dan gaat het over laadspanning.
Een startaccu laad je met 13,8 V, semi-tractie met 14,1-14,4 V, AGM en Gel met 14,7 V. En daar zit het probleem.

Een moderne camper heeft vaak drie mogelijkheden tot het laden van accu’s: de dynamo van de motor, zonnepaneel en het 230 laadapparaat via de ‘walstroom’.  De spanningsregelaar van de dynamo staat meestal ingesteld op rond de 14 V. Als je altijd een startaccu of semi-tractie-accu in de camper hebt gehad, zijn de laadregelaar van het zonnepaneel en de 230-lader ook daarop ingesteld. Sluit je nu een AGM-accu aan, dan wordt deze NOOIT helemaal vol geladen en heeft daardoor een kort leven, die de meerprijs nooit waard is.

Natuurlijk is het oplosbaar. Op de dynamo van de motor valt meestal niets bij te regelen, omdat ook de startaccu geladen wordt. Goede laadregelaars van zonnepanelen (bijv. NDS) en 230-laders (bijv. LBC) kunnen nog wel eens bijgesteld worden naar Gel/AGM.
Kan dat niet, dan kan nog een oplossing zijn om een losse lader te kopen (bijv. CTEK bepaalde types) en met enige regelmaat de accu goed te laden.

Dus: Wil je geen gedoe, dan is een semi-tractie-accu meestal de beste en goedkoopste oplossing. Ga je voor het hogere segment, controleer dan of de camper-installatie ingesteld kan worden op AGM. Anders heeft het geen zin.

 

Thetford niveau indicator

Dit keer een iets minder fris karweitje. Het chemisch toilet geeft niet meer aan of deze geleegd moet worden. Nu biedt Thetford hele goede ondersteuning. Alle onderdelen zijn terug te vinden en ook nog de handleiding hoe je deze moet vervangen.

2014-09-18 15.14.11

Dus het onderdeel 21322 voor € 7,50 aangeschaft bij Reinders Rekreatie in Hoogeveen. En deze er weer ingeprutst. Dus nu kun je weer elegant kijken of de tank vol is en hoef je niet meer met je neus er boven.

Gasslang vervangen

Af en toe is het goed gasslangen en drukregelaars te vervangen.
De ANWB zegt daarover:
Er is wettelijk niets over geregeld. Het ANWB-advies is om oranje propaanslangen elke vier à vijf jaar te vervangen en de zwarte butaanslangen elke twee jaar. Tussentijds moet je wel regelmatig controleren op beschadigingen en scheurtjes. Een regelaar moet na een jaar of tien worden vervangen, omdat het membraan eventueel kan verdrogen of scheuren. Drukregelaars voorzien van een ‘B’ zijn bedoeld voor butaangas en mogen nooit voor propaan worden gebruikt. Neem de ‘oude’ regelaar even mee naar de winkel om vergissingen te voorkomen.

Vandaag heb ik de gasslang van de VW California Exclusive vervangen. Even opletten op de juiste koppelingen.
Totale kosten € 12,50.

2014-09-16 14.12.09

Nu kan het er weer wat jaartjes tegen.

Aanvullende tip: hoe oud een regelaar is, staat op de regelaar zelf (maand en jaartal, bijv. 02 07)